Logo strony
Granita (sorbet) z arbuza
 

granita z arbuza

Granita (sorbet) z arbuza

Granita pochodzi z Włoch i bardzo przypomina sorbet. Różni się ponoć od sorbetu zawartością cukru i konsystencją. Sorbet ma byś słodszy i ma mieć gładszą konsystencję.. Tak więc granica między granitą a sorbetem jak dla mnie jest dość niewyraźna...

Składniki:
1/3 średniej wielkości arbuza
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wódki (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny

Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. W wysokim naczyniu łączymy wszystkie składniki i rozdrabniamy blenderem. Najlepiej samemu dopasować dokładną ilość składników, gdyż zależą od naszych indywidualnych upodobań i słodkości samego arbuza. Gotowy płyn wkładamy do zamrażarki i doglądamy co około 1 - 2 godziny rozdrabniając granitę najlepiej widelcem, aby nie miała zbitej konsystencji.

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry