Melon miodowy ma intensywnie żółtą skórkę i owalny kształt. Jak kupić smaczny owoc? Powinien być stosunkowo ciężki jak na swoją wielkość i mieć dość intensywny zapach przy szypułce. Jego skórka nie powinna mieć oczywiście oznak pleśni czy czarnych plam. Aby otrzymać miąższ z melona, najlepiej jest go najpierw przekroić na pół albo ćwiartki, wyjąć pestki i dopiero obrać z twardej skórki. Zamiast obierać melon, można również miąższ wydłubać łyżką.

Przepis na lody melonowe na patyku
Składniki:
3 łyżki wody
4 łyżki cukru
500 g miąższu melona miodowego
sok z 1/2 cytryny
Cukier z wodą gotujemy w rondelku, aż cukier się rozpuści. Studzimy.
Miąższ melona rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do niego rozpuszczony i ostudzony cukier z wodą oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemniczków na lody. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Z podanych wyżej proporcji otrzymałam ok. 0,5 l lodów.