Logo strony
Lody pomarańczowe – intensywne w smaku
 
lody pomarańczowe
 
Dopiero co pojawiła się prawdziwa wiosna, a widać już większe zainteresowanie zimnymi deserami. A Wy sięgacie już po lody? Jakie smaki najbardziej lubicie? A może wolicie sorbety? My wczoraj przygotowaliśmy lody o smaku pomarańczowym. Są dość słodkie i intensywne w smaku. Wymagają troszkę wysiłku podczas przygotowania (i podczas późniejszego sprzątania), ale myślę iż się opłacało. Z podanych niżej składników powstało 0,5 litra lodów. Dla dwóch osób na deser spokojnie wystarczą. Jeśli macie zamiar zapraszać gości, albo macie większą rodzinę to zróbcie od razu więcej lodów. Aby otrzymać 2 łyżki startej skórki pomarańczy i odpowiednią ilość soku, jedna duża, słodka pomarańcza powinna wystarczyć.

lody pomarańczowe domowe
 
 

Przepis na lody pomarańczowe – intensywne w smaku  

 
Składniki:
3/4 szkl. śmietanki kremówki 36%
3/4 szkl. mleka
2 łyżki skórki pomarańczy drobno startej
1/3 szkl. świeżego soku z pomarańczy 
1/3 szkl. cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
mała szczypta soli
 
Do pierwszego garnka wlewamy śmietankę, mleko i startą skórkę z pomarańczy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy.
 
Następnie przygotowujemy pomarańczowy karmel. Na patelnię wsypujemy większość cukru (pozostawiamy około 2 łyżki, które będą nam później potrzebne) i wlewamy sok wyciśnięty ze świeżej, słodziutkiej pomarańczy. Cukier z sokiem podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Cukier powinien się rozpuścić. W wyniku dalszego powolnego podgrzewania powstanie złocisty, słoneczny płyn.
 
Patelnię zestawiamy z ognia. Do dość rzadkiego karmelu dodajemy kilka łyżek wcześniej zrobionego płynu śmietankowego, który czekał w pierwszym garnku. Delikatnie mieszamy. Następnie cały karmel dodajemy do śmietanki. Mieszamy podgrzewając przez chwilę na małym ogniu, aż płyn będzie jednolity. Zestawiamy z ognia i odstawiamy.
 
Do wysokiego naczynia wbić żółtka jajek, pozostałe 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i małą szczyptę soli. Wszystko ubijamy mikserem na wolnych obrotach albo ręcznie trzepaczką. Małym strumieniem powoli dodajemy płyn ze śmietanką i karmelem ciągle ubijając. Następnie stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy, aby płyn osiągnął temperaturę pokojową.
 
Przelewamy do płaskiego, zamykanego pojemnika. Opcjonalnie możemy przelać płyn przez drobne sitko, aby oddzielić skórkę pomarańczy. Uzyskamy wtedy jednolite, aksamitnie gładkie lody. Nie jest to jednak konieczne. Skórka w tej postaci też jest dobra i może stanowić miły dodatek.
 
Lody zamknięte w szczelnym pojemniku wędrują na minimum 3 godziny do zamrażarki. Po tym czasie możemy rozkoszować się pysznymi lodami. Ważne, aby nakładać lody tuż przed podaniem, gdyż stosunkowo szybko się rozpuszczają. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry