Logo strony
Kawowa Panna Cotta
 

Kawowa Panna Cotta

 
Składniki na 4 porcje:
 1 łyżeczka agaru
 125 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
 125 ml mleka (0,5 szkl.)
 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego, ewentualnie zwykłego
 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
 1,5 łyżki likieru Amaretto (albo likier kawowy)
 1 łyżka rumu 
 
Galaretka z mocnego kawy:
1/3 łyżeczki agaru
60 ml gorącej wody (4 łyżki)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki likieru Amaretto (albo likier kawowy)
 
Dodatkowo 
bita śmietana 
kilka kawałków gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
 
Na początku zaczynam od zrobienia galaretki. 1/3 łyżeczki agaru zalewam 1 łyżką zimnej wody. Mieszam i odstawiam na kilka minut. W tym czasie do rondelka wlewam pozostałą wodę, wsypuję kawę, cukier oraz wlewam likier Amaretto. Mieszam, zagotowuję i dodaję namoczony agar. Ponownie dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się. 
 
Przygotowuję 4 małe, szklane miseczki do których po równo rozlewam galaretkę z rondelka. Odstawiam do stężenia. 
 
Do garnuszka wlewam mleko i śmietanę. Następnie dodaję ekstrakt z wanilii, likier Amaretto, rum, cukier trzcinowy oraz kawę rozpuszczalną. Powoli podgrzewam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaję agar i zagotowuję. Zestawiam z ognia i odstawiam na 5 – 10 minut, aby lekko ostygł. 
 
Płyn przelewam do salaterek z galaretką kawową. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie wkladam do lodówki, aż panna cotta zastygnie. 
 
Tuż przed podaniem wyjmuję deser z lodówki. Wykładam na talerzykami, dekoruję bitą śmietaną i posypuję roztartą w palcach kawę rozpuszczalną albo drobno startą gorzką czekoladę. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry