Logo strony
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z jabłkami i migdałami
 
W długie, jesienne wieczory, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego przygotuj delikatny pudding ryżowy na mleku z dodatkiem aromatycznej wanilii, polskich, soczystych jabłek i migdałów. Ciepły deser rozgrzeje i nasyci. Podaj go całej rodzinie i ciesz się chwilą. 
 
Przyjęło się uważać pudding ryżowy za danie typowo brytyjskie. Natomiast znajdziecie je na całym świecie. Choć może mieć inną nazwę i dodatki. Pudding może być gotowany albo pieczony. Może być podawany na przykład z rodzynkami, wanilią, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, szafranem, miodem, syropem. Miłym dodatkiem są miękkie owoce i orzechy. Ryż może być gotowany na tłustym mleku, na mleku kokosowym, z dodatkiem wody różanej. Jak widzicie możliwości jest wiele.
 
Poniżej znajdziecie przepis na jesienny pudding gotowany na mleku kokosowym. Mleko kokosowe możecie oczywiście zastąpić innym mlekiem. Może to być na przykład mleko pełnotłuste albo mleko sojowe. Wówczas dodałabym jednak mniej wody, a więcej mleka albo samo mleko. Do ryżowego puddingu dodałam lekko podgotowane polskie, sezonowe jabłka. Aby przełamać kremową teksturę, deser posypałam poszatkowanymi migdałami. Możecie zastąpić je na przykład orzechami laskowymi. Kombinujcie, próbujcie, smakujcie. A na koniec koniecznie dajcie mi znać jak Wam poszło. 
 
pudding ryżowy z jabłkami
 
migdały
 
pudding ryżowy z wanilią
 

Przepis na pudding ryżowy na mleku kokosowym z jabłkami i migdałami

 
Składniki na 5 – 6 porcji:
200 g ryżu arborio
2 szklanki wody (500 ml)
1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
5 łyżek cukru trzcinowego
1 laska wanilii
 
Dodatkowo:
5 – 6 jabłek
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
cynamon i goździki (opcjonalnie)
migdały
 
200 g ryżu arborio wysypuję na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam do garnka i wlewam 2 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem 7 minut. 
 
Laskę wanilii kroję na pół wzdłuż. Tępą częścią noża zeskrobuję ziarenka. Do ryżu dodaję 1 szklankę mleka kokosowego, 5 łyżek cukru trzcinowego, laskę wanilii i ziarenka. Mieszam. 
 
Ryż gotuję przez następne 10 – 12 minut, aż będzie miękki. Mieszam od czasu do czasu. 
 
5 – 6 jabłek obieram, dzielę na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na 4 kawałki. Przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody, aby jabłka nie przywarły. Możecie dodać cynamon i goździki, jeśli lubicie. Ja je pominęłam. Jabłka gotuję pod przykryciem około 10 minut, aż lekko zmiękną. 
 
Ryż przekładam do salaterek, dodaję jabłka i poszatkowane migdały. Posypuję odrobiną cynamonu i podaję.
 
Smacznego!
 
pudding ryżowy z jabłkami
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry