Przedstawiamy dość niepozorny, zaskakujący deser. Jest dość intensywny w smaku, słodki, ale nie mdły. Dominujące smaki to kakao i pomarańcza. Polewa z pomarańczy wyraźnie ożywia deser. Awokado jak najbardziej jest tu na właściwym miejscu. Nawet jeśli ktoś nie przepada za awokado – jak najbardziej polecamy ten przepis. Podane niżej składniki powinny wystarczyć na 2 – 3 porcje. Wszystko zależy jaką ilość słodkości potrafimy za jednym razem pochłonąć. Zauważcie, że dwa składniki tego deseru uznawane powszechnie są za afrodyzjaki – kakao i awokado. To połączenie trzeba koniecznie wypróbować podczas kolacji we dwoje albo na Walentynki. Może podwojona siła afrodyzjaków wspomoże po kolacyjne atrakcje. ;)

Mus kakaowo – pomarańczowy z awokado
Składniki:
Mus kakaowy:
1 awokado
1 łyżeczka wódki (opcjonalnie)
2 – 3 łyżki kakao
4 łyżeczki płynnego miodu
100 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa pomarańczowa:
2 łyżki masła
1 pomarańcza
1 duże jajko
3 łyżki cukru pudru
2 kostki czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
Może rozpocznijmy od przygotowania musu kakaowego. Potrzebne będzie 1 średniej wielkości dojrzałe awokado. Moje całe awokado ważyło 183 g. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydłubujemy łyżeczką miąższ.
Do wysokiego naczynia wrzucamy miąższ z awokado, opcjonalnie 1 łyżeczkę wódki, 2 – 3 łyżki kakao w proszku i 4 łyżeczki płynnego miodu. Wszystko rozdrabniamy blenderem na gładką masę i wstawiamy do lodówki.
Możemy zająć się teraz polewą pomarańczową. Dość dużą, dojrzałą i słodką pomarańczę dokładnie myjemy. Pomarańczową skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciskamy sok.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy, a na koniec roztrzepane jajko. Wszystko gotujemy 2 – 3 minuty intensywnie mieszając. Następnie ucieramy blenderem, aby uzyskać jednolitą masę. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Z wymienionych wyżej składników została nam jeszcze śmietanka i 2 łyżeczki cukru pudru. Ubijamy je razem. Wyciągamy z lodówki mus kakaowy. 3/4 śmietanki dodajemy do musu kakaowego i delikatnie mieszamy łyżką.
Do miseczek nakładamy mus kakaowy, następnie polewę pomarańczową oraz pozostałą część ubitej śmietanki. Dodatkowo możemy wszystko posypać rozkruszonym kawałkiem gorzkiej czekolady. Deser wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.