Logo strony

Szybkie pączki z serkiem homogenizowanym

Szybkie pączki z serkiem homogenizowanym
 
Poniżej podajemy sprawdzony przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu małe pączki. Są delikatne i puszyste. Doskonałe na nadchodzący Tłusty Czwartek jak i szybki deser nie tylko dla dzieci.
 
szybkie pączki z serkiem homogenizowanym
 
 

Szybkie pączki z serkiem homogenizowanym

 
Składniki:
2,5 szkl. mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g serka homogenizowanego naturalnego
8 łyżeczek cukru waniliowego
1 łyżka wódki albo spirytusu
3 jajka
cukier puder do posypania
olej
 
Początkowo do pączków dodawaliśmy serek waniliowy zamiast serka naturalnego i cukru waniliowego. Mieliśmy swoją ulubioną firmę produkującą naprawdę dobre serki, bez zbędnych polepszaczy. Jednak nie wszędzie można je kupić. Obecnie nie mamy do nich dostępu, a serki z innych firm nam osobiście smakują sztucznie i „chemicznie”. Psują tym samym smak samych pączków. Na szczęście dobrze spisuje się również serek homogenizowany naturalny z dodatkiem cukru waniliowego. 
 
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, serek homogenizowany, odrobinę alkoholu i ucieramy na jednolitą masę.
 
Dokładna ilość mąki zależy od gęstości serka homogenizowanego. Ciasto powinno być dość gęste – bardzo powoli osuwać się z łyżki. Jeśli ciasto wyszło nam za rzadkie możemy dodać odrobinę więcej mąki. Jeśli natomiast ciasto jest za gęste, rozrzedzimy je odrobiną mleka. 
 
W szerokim rondelku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Ciasto wykładamy łyżką na gorący olej starając się kształtować w miarę okrągłe pączki. Jednak nie muszą być idealnie okrągłe – najważniejsze przecież aby smakowały.  
 
Smażymy pączki z obu stron. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec wszystkie pączki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! :)
 

Podobne przepisy

do góry