Logo strony
Serowe ciasteczka z jabłkami
 
serowe ciasteczka z jabłkami
 

Serowe ciasteczka z jabłkami

 
Składniki:
500 g mąki
500 g białego sera półtłustego
250 g masła
ok. 1 kg jabłek (ewentualnie innych owoców)
30 g cukru waniliowego
0,5 szkl. cukru pudru + do posypania gotowych ciasteczek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wyrabiamy ciasto:
Ser zmielić w maszynce do mięsa albo przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Do mąki dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Dodać biały ser i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem połączyć. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię i schować na minimum godzinę do lodówki.
 
Przygotowujemy jabłka:
Dobrze jest wybrać jabłka mniej więcej równiej wielkości – zdecydowanie ułatwi to nam pracę. Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce myjemy i obieramy jabłka. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 12 równych plasterków.  
 
Lepimy ciasteczka:
Z lodówki wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 3 – 5 mm. Wykrawamy szklanką kółka, kładziemy na środku kawałek jabłka i łączymy brzegi ciasta. Można również wykrawać inne kształty jak kwadraty czy motylki tworząc najróżniejsze wzory tych ciasteczek. 
 
Pieczemy:
Ciasteczka kładziemy na kratce od piekarnika przykrytej papierem (blaszka może okazać się za gruba). Kładziemy koło siebie ciasteczka i pieczemy je na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Z podanej ilości składników wyszło nam 2 pełne blaszki od piekarnika ciasteczek. Ciasteczka wyśmienicie smakują jeszcze ciepłe. Możemy je posypać cukrem pudrem.  
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry