Logo strony
Ryżowe biszkopty bezglutenowe
 
Ostatnio zostałam obdarowana jajkami ze wsi od kur beztrosko biegających sobie po podwórku. Uwielbiam dostawać takie prezenty. Tym bardziej, że coraz trudniej mi nabyć sprawdzone, naturalne, dobrej jakości produkty. 
 
Jajka zostały wykorzystane na moje bezglutenowe eksperymenty. W wyniku tych kulinarnych doświadczeń powstały ryżowe biszkopty bez glutenu. Smakują dosyć podobnie do tych „tradycyjnych, sklepowych”. Są tylko mniej wyrośnięte i bardziej żółte. Ale właśnie ich kolor jest najlepszy. Są tak żółciutkie jak małe słoneczka. Buzia sama uśmiecha się jak na nie patrzę. Biszkopty są dość słodkie. Przynajmniej dla mnie. Ale z niesłodzoną kawą smakują rewelacyjnie. Jestem bardzo ciekawa, czy Wam również posmakują :) A może macie swój sprawdzony przepis na bezglutenowe biszkopty?  
 
 
ryżowe biszkopty bezglutenowe
 
biszkopty bezglutenowe
 

Przepis na ryżowe biszkopty bezglutenowe

 
Składniki na 20 sztuk:
2 jajka
6 łyżeczek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek mąki ryżowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
W misce mieszam 5 łyżek mąki ryżowej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżeczek cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. 
 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180°C.
 
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. 
 
Do ubitych białek powoli dodaję zawartość miski nadal powoli ubijając. Na koniec dodaję żółtka i wszystko mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
Płaską* blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam łyżką. Z jednej łyżki jeden biszkopt. Między biszkoptami zachowuję odstępy.
 
Od razu blaszkę wkładam do piekarnika i piekę około 11 minut.
 
*Blacha musi być idealnie płaska.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry