Logo strony
Kakaowe babeczki z dynią i masa z sera i dyni
 
kakaowe babeczki z dynią
 
Dynie są tymi elementami przyrody, które nadają jesieni niepowtarzalny charakter i klimat. Są nie tylko zdrowe i pyszne, ale również mogą być piękną dekoracją domu (widziałam cudne świeczki z małych dyń). I niestety są zazwyczaj ciężkie... Dlatego najczęściej wolę je podziwiać u innych niż sama targać do domu. Czasem się jednak skuszę i wtedy jestem wdzięczna, że z jednej dyni można wyczarować wiele posiłków i starcza mi na długo.. Tej jesieni była już zupa i kopytka. Zostało mi jeszcze trochę puree z pieczonej dyni, więc powstały słodkie babeczki.
 
Kakaowe babeczki z dodatkiem dyni są mokre, miękkie i puszyste. Dominuje w nich oczywiście smak kakaa. Można zjadać je same, ja jednak proponuję dorobić do nich masę z białego sera i dyni, która ma delikatny smak i będzie równoważyć intensywny smak babeczek.
 
babeczka kakaowo dyniowa z masą serową
 

Kakaowe babeczki z dynią i masa z sera i dyni

 
Składniki:
 
Babeczki:
230 g (1,4 szkl.) mąki pszennej typ 500
270 g (1,2 szkl.) cukru
75 g (ok. 3/4 szkl.) kakaa w proszku
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. puree z pieczonej dyni*
0,5 szkl. ciepłej wody
0,75 szkl. jogurtu naturalnego
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Masa:
280 g kremowego białego serka
400 g puree z pieczonej dyni
2 łyżki cukru pudru
 
*W jaki sposób upiec dynię dokładnie opisałam w przepisie na Zupę z pieczonej dyni. W skrócie – kawałki dyni wykładam na blachę, smaruję olejem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny. Następnie odkrawam skórę i miękki miąższ rozdrabniam blenderem. Dynię z przeznaczeniem do słodkich wypieków nie solimy wcześniej. 
 
Na początek robię babeczki. Do dużej miski wsypuję wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam. 
 
Włączam mikser i powoli ubijając powoli dodaję pozostałe składniki, czyli puree z pieczonej dyni, ciepłą wodę, jogurt naturalny, olej i ekstrakt z wanilii. 
 
Gdy wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą, masą wypełniam silikonowe foremki na muffinki do około 2/3 wysokości. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piekę 25 minut. Następnie wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia. Otrzymałam 19 pięknych babeczek.
 
Teraz zabieram się za zrobienie masy. Biały ser, puree z dyni i cukier puder łączę ze sobą za pomocą miksera. Masę wkładam do rękawa cukierniczego i wyciskam odrobinę masy na każdą z babeczek. Jeśli jakimś cudem nie zjecie od razu wszystkich babeczek, to trzymajcie je w lodówce.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry