Logo strony
Muffinki – babeczki z czekoladą i bananami
 
Co powiecie na babeczki z bananem i kawałkami gorzkiej czekolady? Dzięki użyciu mąki ziarnistej babeczki będą bardziej sycące. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, to zamieńcie gorzką czekoladę na mleczną. My jednak pozostaniemy przy bardziej wytrawnej wersji. ;)
 
babeczki bananowo czekoladowe
 

Muffinki – babeczki z czekoladą i bananami

 
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej ziarnistej typ 1800 (ok. 200 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
5 łyżek cukru trzcinowego
0,5 szkl. mleka (125 ml)
1 jajko
3 łyżki oleju
30 g gorzkiej czekolady
2 mniejsze, dojrzałe banany
szczypta soli
 
W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier trzcinowy, sól oraz drobno poszatkowaną czekoladę. 
 
W oddzielnej misce wymieszać mleko, jajko i olej. Następnie dodać rozgniecione widelcem banany.
 
Do miski z suchymi składnikami dodać zawartość drugiej miski. Wszystko delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek na muffinki - mniej więcej do 3/4 wysokości. Ilość babeczek zależy oczywiście od wielkości foremek. Nam wyszło 11 sztuk. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry