Powinien chyba powstać oddzielny katalog na stronie z przepisami pod tytułem smaki z dzieciństwa. Co to za urok w tych daniach, iż nie są może jakoś wyjątkowo oryginalne ani zdrowe a tak chętnie się do nich wraca? Przynajmniej od czasu do czasu. ;)

Domowe wafelki kakaowe
Składniki:
200 g rozpuszczonego masła
8 łyżek wody
4 łyżki kakao
1 szkl. mleka w proszku
3/4 szkl. cukru
Dodatkowo:
wafle
orzechy ziemne
Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz kakao. Gotujemy kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i mleko w proszku. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Od razu nakładamy na wafle cienką warstwę masy i układamy jeden na drugi. Pozostawiamy odrobinę masy. Wafle wstawiamy na około godzinę do lodówki i przygniatamy je na przykład deską. Po tym czasie wafle wyjmujemy. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy poszatkowanymi orzechami ziemnymi. Przechowujemy w lodówce.