Poniżej znajdziecie przepis na moją pyszną szarlotkę. Ciasto jest na bazie mąki graham. Nie czyni to jednak ciasta zbyt ciężkim czy zapychającym. Do musu jabłkowego dodaję skórkę z cytryny, dzięki czemu szarlotka nie jest mdła ani przesłodzona. W wersji luksusowej dodaję również wiórki kokosowe. Do pieczenia ciasta użyłam dużej blachy, powstaje zatem dużo pysznego, domowego ciacha. Jest czym napełnić niejeden łasy brzuszek.


Nietradycyjna szarlotka – z nutką kokosu i cytrynki
Składniki:
Ciasto:
ok. 450 g mąki pszennej graham typ 1850 (ok. 2,8 szkl.)
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru trzcinowego
szczypta soli
1 jajko
3 łyżki naturalnego, płynnego miodu
Nadzienie:
800 ml musu jabłkowego
2 jabłka
skórka z 1 cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki naturalnego, płynnego miodu
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
ok. 8 - 10 łyżek wiórek kokosowych
Robienie szarlotki rozpoczynam od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Mieszam. Dodaję masło i grubym, dużym nożem rozdrabniam je mieszając jednocześnie z mąką. Następnie wbijam jajko i dodaję miód. Wszystko razem mieszam i szybko zagniatam ciasto. Następnie dzielę je na dwie części, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.
Podczas gdy ciasto ciasto schładza się w lodówce, przygotuję jabłkową masę. Mus jabłkowy przekładam do dużej miski. Dodaję do niego 2 obrane i drobno posiekane świeże jabłka. Cytrynę sparzam i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodaję do jabłek. Następnie do masy dołącza cukier trzcinowy, miód, mąka ziemniaczana i ewentualnie kardamon. Wszystko dokładnie mieszam.
Włączam piekarnik i przygotowuję blachę na ciasto.
Wyjmuję z lodówki jedną połówkę ciasta. Ścieram ją na tarce o grubszych oczkach wprost do przygotowanej wcześniej blachy. Równo rozprowadzam po całej blaszce. Spód piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika. Posypuję go odrobiną wiórków kokosowych - około 4 łyżki. Na to wylewam masę jabłkową, którą również oprószam wiórkami kokosowymi. Na koniec wyjmuję z lodówki drugą połówkę ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Podczas pierwszych 30 minut grzałki w piekarniku powinny grzać od góry i dołu. Następnie na ostatnie 15 minut zmieniam grzanie na dolną grzałkę.
Smacznego!!