Logo strony
Tarta z jabłkami
 
Z zielonych, kwaśnych jabłek zrobiłam dziś tartę z jabłkami. Przypomina mi rustykalne klimaty, wieś i spadające, żółte liście. Niezwykle kruche ciasto i pieczone jabłka to nieprzemijające świetne połączenie. Skusicie się?
 
rustykalna tarta z jabłkami
 
tarta z jabłkami i orzechami włoskimi
 

Tarta z jabłkami

 
Składniki:
Ciasto: 
0,75 szkl. mąki pszennej typ 550 + do podsypania
 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 albo 1850
 2 łyżki cukru pudru
 szczypta soli
 3 łyżki bardzo zimnej wody
 110 g zimnego masła
 
Nadzienie: 
 4 - 5 kwaśnych jabłek
 3 łyżki cukru trzcinowego
 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku
 1 łyżka mąki pszennej
 garść poszatkowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
 
Oba gatunki mąki, cukier puder i sól mieszam ze sobą. Dodaję masło i zimną wodę. Masło dzielę na mniejsze kawałki dużym nożem. Zagniatam ciasto, zawijam w folię i chowam do lodówki. 
 
Obieram jabłka i dzielę je na 4 części, wykrawam środek z pestkami i następnie każdy kawałek jabłka dzielę na kolejne 3 części. 
 
Wyjmuję ciasto z lodówki. Rozwałkowuję je na okrągły placek o średnicy około 30 centymetrów. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Placek delikatnie przenoszę na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
 
Placek posypuję 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżką cukru trzcinowego. Wykładam jabłka układając je ciasno obok siebie. Pozostawiam brzegi wolne, około 4 centymetry. Jabłka posypuję 2 łyżkami cukru trzcinowego i szczyptą cynamonu (opcjonalnie). Posypuję poszatkowanymi orzechami włoskimi. Brzegi ciasta zawijam ku środkowi na jabłka.
 
Tartę wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piekę przez 35 – 40 minut.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry