Logo strony
Marchewkowe ciasto z ananasem i orzechami
 
Obiecywałam sobie, że nic nie napiszę na temat aktualnej pogody, ale wyjrzałam właśnie przez okno i ręce mi opadły. Piękną zimę mamy tej wiosny. Zima po raz drugi w tym sezonie zaskoczyła drogowców (nie wiem jak Wy, ale ja już wymieniłam opony na letnie). Ale co tam... Damy radę. Byle do wiosny ;) 
 
Mam dla Was przepis na pyszne ciasto z marchewką, ananasem i orzechami włoskimi. Nie lubicie cynamonu? Nic nie szkodzi – nie będzie Wam tu w ogóle przeszkadzał. Ciasto jest trochę wilgotne i dość sycące. Kawałki ananasa rewelacyjnie się tu spisują. Wprowadzają nutkę „orzeźwienia”. Masa rozpływa się w ustach, a orzechy chrupią między zębami (uważajcie, aby razem z orzechami nie dodać do ciasta kawałka łupiny z orzecha, bo wówczas możecie chrupać nie tylko orzechy, ale i własne zęby). Kawałek ciasta dostarcza porcję warzyw, owoców, orzechów i nabiału. Zatem co stoi na przeszkodzie, aby jeść je na śniadanie, obiad i kolację? ;)
 
Marchewkowe ciasto z ananasem i orzechami
 
ciasto marchewkowe
 

Marchewkowe ciasto z ananasem i orzechami 

 
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej typ 480 (1,2 szkl.)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
150 g cukru
200 g orzechów włoskich (2 szkl.)
2 szkl. startej marchewki (300 g)
130 g oleju rzepakowego (0,6 szkl.)
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli
1 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa
 
Składniki na krem:
300 g naturalnego serka śmietankowego
70 g masła
65 g cukru pudru
1 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa (razem z ananasem z ciasta – 340 g)
1 – 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
Do miski przesiewam 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaję 2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów włoskich oraz cynamon, gałkę muszkatołową, zmielone goździki, zmielone ziele angielskie i sól. Mieszam.
 
W drugiej, dużej misce ubijam 4 jajka i 150 g cukru na puszystą masę. Na koniec dodaję 130 g oleju rzepakowego i jeszcze przez chwilę ubijam. Wsypuję suche składniki z pierwszej miski. Mieszam. Dodaję 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki oraz 1 szklankę pokrojonego w kostkę ananasa. Delikatnie mieszam szpatułką. 
 
Okrągłą formę o średnicy 23 centymetry wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekę w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie wyjmuję z piekarnika i studzę.
 
Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieram z cukrem pudrem. Dodaję naturalny serek śmietankowy i ekstrakt z wanilii. Jeszcze przez chwilę miksuję do połączenia się składników.
 
Do połowy masy dodaję pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam.
 
Wystudzone ciasto dzielę na 2 blaty. Jeden blat smaruję masą z ananasem. Przykrywam drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smaruję pozostałą częścią masy. Posypuję resztą ananasa. 
 
Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry