Logo strony
Bezglutenowe wegańskie ciasto bananowe
 
Oto kolejne ciasto bananowe, które powstało w mojej kuchni. Tym razem jest bezglutenowe i wegańskie. Osoby będące na diecie też powinny być z niego zadowolone. Przyglądając się składnikom można stwierdzić, iż będzie dobre nie tylko na deser, ale również na drugie śniadanie. Nie ma w nim oleju ani masła. Może wydać się przez to trochę suche. Warto podawać je zatem ze szklanką mleka albo gorącą herbatą.
 
bezglutenowe wegańskie ciasto bananowe
 

Przepis na Bezglutenowe wegańskie ciasto bananowe

 
Składniki:
1 szkl. mąki ziemniaczanej (190 g)
1 szkl. mąki gryczanej
½ szkl. cukru trzcinowego (100 g)
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
2 dojrzałe banany
ok. 6 suszonych daktyli
2/3 szkl. wody
 
Banany obieram i rozgniatam widelcem.
 
Do dużej miski przesiewam mąkę gryczaną i mąkę ziemniaczaną. Dodaję cukier trzcinowy, zmielone siemię lniane (ja mielę je w młynku do kawy), proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszam. 
 
Następnie dodaję rozgniecione banany, pokrojone w kostkę suszone daktyle oraz wodę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam.
 
Małą, prostokątną formę (11/25 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do formy. Piekę przez około 40 minut w temperaturze 190°C. Podaję z mlekiem albo gorącą herbatą.
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry