Logo strony
Duńskie ciasto marzeń Drømmekage
 
Senny, leniwy weekend zasługuje na ukończenie go ciastem snów i marzeń Drømmekage. Przepis pochodzi z Danii. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Gwarantuję, że każdemu, nawet lunatykowi, uda się wypiek. Jeśli tylko nie ma zepsutych składników, oczywiście. Spód ciasta jest delikatny i puszysty. Od siebie dodałam do niego otręby pszenne. Ze względu na zawartość witamin warto przemycać je do wypieków. Jeśli z jakichś powodów nie chcesz dodawać otrębów pszennych – dodaj więcej mąki pszennej. Wierzch ciasta to kokosowa, słodka skorupka. Można dodać do niej odrobinę posiekanych orzechów laskowych. Ale bez nich ciasto również smakuje wyśmienicie.
 
duńskie ciasto z wiórkami kokosowymi
 

Przepis na duńskie ciasto marzeń Drømmekage

 
Składniki:
230 g mąki pszennej typ 480 (1,35 szkl.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki otrębów pszennych
200 g cukru (0,9 szkl.)
1 łyżeczka cukru waniliowego albo ekstrakt z wanilii
50 g masła
4/5 szkl. mleka 
3 jajka
 
Dodatkowo:
125 g masła
3 łyżki mleka
150 g cukru trzcinowego (0,75 szkl.)
100 g wiórków kokosowych (0,9 szkl.)
 
W rondlu topię masło. Dodaję mleko.
 
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym.
 
Do miski przesiewam mąkę. Mieszam z proszkiem do pieczenia oraz otrębami pszennymi. 
 
Do ubitych jajek dodaję mąkę oraz rozpuszczone masło z mlekiem. Mieszam. 
 
Dużą, prostokątną blachę (25/35 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekę około 20 minut w temperaturze 200°C.
 
Podczas gdy ciasto piecze się w piekarniku, ja topię 125 g masła w rondlu. Dodaję mleko i cukier trzcinowy. Jeszcze przez chwilę podgrzewam mieszając. Zdejmuję z ognia. Dodaję wiórki kokosowe i mieszam.
 
Po 20 minutach wyjmuję ciasto z piekarnika. Wykładam na niego masę kokosową i równo rozprowadzam. Ciasto wstawiam jeszcze raz do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 7 - 10 minut. Kroję na kawałki dopiero po wystudzeniu. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2023 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry