Skoro dziś niedziela, święto leniuchów to proponuję bardzo szybkie i proste ciasto. Szybkie w przygotowaniu oczywiście jeśli mamy już puree z pieczonej dyni. Ale zakładam, że przynajmniej część z Was ma zrobiony już zapas i przechowuje je w swojej zamrażalce. Zatem do dzieła.
Ciasto ma rewelacyjny żółty kolor. Jest lekko wilgotne w środku. Delikatnie słodkie. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w smaku, jednak razem z bananem i nasionami słonecznika dodaje do naszego deseru wiele witamin i innych składników odżywczych. Uwielbiam takie ciasta, po których nie muszę mieć wyrzutów sumienia, że ładuję w siebie tylko puste kalorie.


Wegańskie ciasto z dynią i bananem
Składniki:
225 g mąki pszennej typ 500 (ok. 1 1/3 szkl.)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g (5 łyżek) cukru trzcinowego
80 ml oleju rzepakowego (ok. 1/3 szkl.)
150 g (ok. 2/3 szkl.) puree z pieczonej dyni
1 dojrzały banan
2 łyżki nasion słonecznika (można zastąpić poszatkowanymi orzechami włoskimi)
W jaki sposób przygotować puree z pieczonej dyni opisałam już wcześniej przy przepisie na zupę z pieczonej dyni.
Puree z dyni oraz banan rozdrabniam blenderem na gładką masę. Następnie dodaję pozostałe składniki: mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z mąką ziemniaczaną, cukier trzcinowy, olej rzepakowy oraz nasiona słonecznika. Wszystko dokładnie mieszam łyżką.
Ciasto przekładam do małej keksówki (26/12 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez około 40 minut.