W długi weekend nie może zabraknąć ciasta. Postanowiłam się troszkę porozpieszczać i wykorzystać już mocno dojrzałe truskawki. Ale do tego ciasta właśnie takie owoce są najlepsze – czerwone i słodkie. Do tego kruche, cienkie, niezbyt słodkie ciasto i dość słodka masa serowa.



Przepis na migdałową kruchą tartę z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
150 g (0,9 szkl.) mąki pszennej
50 g migdałów
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
Masa serowa:
340 g białego sera półtłustego
1/2 puszki (ok. 250 g) mleka skondensowanego słodzonego
sok z 1/2 dużej cytryny
Dodatkowo:
ok. 3/4 kg truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
listki świeżej mięty do dekoracji
Migdały (mogą być też płatki migdałowe) mielę na drobny proszek. Mieszam ze sobą suche składniki (mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól). Dodaję jajko i zimne masło. Masło szatkuję dużym nożem i szybko zagniatam ciasto. Zawijam w folię i chowam do lodówki na minimum 30 minut.
Biały ser mielę na gładką masę. Dodaję mleko skondensowane słodkie i sok z 1/2 cytryny. Wszystko przez chwilę miksuję. Odstawiam.
Wyjmuję ciasto z lodówki. Rozwałkowuję na grubość około 3 milimetry i wykładam nim formę do tarty o średnicy około 25 centymetrów. Ja używam formy silikonowej. Jeśli takiej nie masz, wysmaruj wcześniej swoją formę masłem i oprósz odrobiną mąki. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję na papier kulki ceramiczne, fasolę, groch czy cokolwiek innego, co obciąży ciasto.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 220°C, zmniejszam do 200°C i wstawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyjmuję papier do pieczenia z obciążeniem i piekę ciasto przez kolejne 10 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na chwilę, aby przestygło.
Truskawki myję, szypułkuję i kroję na połówki. 2 łyżki płatków migdałowych prażę przez kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni.
Przestudzone ciasto delikatnie wyjmuję z formy. Wykładam na nie masę serową i truskawki. Wszystko posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi i dekoruję listkami mięty.
Smacznego!