Logo strony
Migdałowa krucha tarta z truskawkami
 
W długi weekend nie może zabraknąć ciasta. Postanowiłam się troszkę porozpieszczać i wykorzystać już mocno dojrzałe truskawki. Ale do tego ciasta właśnie takie owoce są najlepsze – czerwone i słodkie. Do tego kruche, cienkie, niezbyt słodkie ciasto i dość słodka masa serowa.

migdałowa tarta z truskawkami
 
tarta z truskawkami
 
tarta z truskawkami
 

Przepis na migdałową kruchą tartę z truskawkami

 
Składniki:
Ciasto:
150 g (0,9 szkl.) mąki pszennej
50 g migdałów
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
 
Masa serowa:
340 g białego sera półtłustego
1/2 puszki (ok. 250 g) mleka skondensowanego słodzonego 
sok z 1/2 dużej cytryny
 
Dodatkowo:
ok. 3/4 kg truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
listki świeżej mięty do dekoracji
 
Migdały (mogą być też płatki migdałowe) mielę na drobny proszek. Mieszam ze sobą suche składniki (mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól). Dodaję jajko i zimne masło. Masło szatkuję dużym nożem i szybko zagniatam ciasto. Zawijam w folię i chowam do lodówki na minimum 30 minut. 
 
Biały ser mielę na gładką masę. Dodaję mleko skondensowane słodkie i sok z 1/2 cytryny. Wszystko przez chwilę miksuję. Odstawiam.
 
Wyjmuję ciasto z lodówki. Rozwałkowuję na grubość około 3 milimetry i wykładam nim formę do tarty o średnicy około 25 centymetrów. Ja używam formy silikonowej. Jeśli takiej nie masz, wysmaruj wcześniej swoją formę masłem i oprósz odrobiną mąki. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i wysypuję na papier kulki ceramiczne, fasolę, groch czy cokolwiek innego, co obciąży ciasto.
 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 220°C, zmniejszam do 200°C i wstawiam ciasto  na 15 minut. Następnie wyjmuję papier do pieczenia z obciążeniem i piekę ciasto przez kolejne 10 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na chwilę, aby przestygło.
 
Truskawki myję, szypułkuję i kroję na połówki. 2 łyżki płatków migdałowych prażę przez kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni.
 
Przestudzone ciasto delikatnie wyjmuję z formy. Wykładam na nie masę serową i truskawki. Wszystko posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi i dekoruję listkami mięty. 
 
Smacznego!     
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry