Logo strony
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i makiem

Pomimo kalendarzowego lata, trzeba już chyba zacząć oswajać się z myślą, że nadchodzi jesień. Oby jak najcieplejsza, z jak największą ilością słońca. Na szczęście związane są z tym też pewne przyjemności. Mamy między innymi piękne jabłka czy śliwki. Próbowaliście połączenia śliwek i maku? To naprawdę udana kompozycja smaku. Zaskakująco bardzo dobrze razem smakują. W przepisie użyłam dwa rodzaje mąk, jednak jeśli nie macie mąki typu 1850, możecie użyć tylko samej mąki pszennej typu 500 (oczywiście wtedy 400 g).
 
ciasto z makiem
 
drożdżowe ciasto z makiem i śliwkami
 
ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
 
ciasto drożdżowe
 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i makiem

 
Składniki:
Ciasto:
300 g (ok. 1, 75 szkl.) mąki pszennej typ 500
100 g (ok. 0,6 szkl.) mąki pszennej typ 1850
20 g świeżych drożdży
150 ml (ok. 0,6 szkl.) mleka
100 g masła
60 g (ok. 5 łyżek) cukru
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:
ok. 500 g śliwek 
100 g (ok. 0,9 szkl.) maku
90 ml (ok. 0,4 szkl.) mleka
35 g (ok. 3 łyżki) cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru
 
Rozpoczynamy od przygotowania masy makowej. W rondelku zagotować 90 ml mleka. Wsypać cukier oraz mak i podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając. Następnie odstawić do ostygnięcia.
 
Topimy 100 g masła i pozostawiamy do ostygnięcia. 
 
W dużej misce rozkruszamy drożdże, 60 g cukru i wlewamy ciepłe mleko (w temperaturze maksymalnie 40°C). Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut.
 
Do miski z drożdżami wsypujemy pozostałe składniki – oba rodzaje mąki pszennej, szczyptę soli, ostudzone masło i jajko. Wyrabiamy na gładkie i lśniące ciasto.
 
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na około godzinę.
 
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek. Pozostawiamy na sitku, aby ociekły z nadmiaru wody.
 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 40 cm. Ciasto przecinamy wzdłuż dzieląc je na 3 równe pasy. Na każdym pasie pośrodku na całej długości wykładamy zimną masę z makiem. Łączymy brzegi każdego z trzech kawałków ciasta tworząc wałeczki. Układamy je w tortownicy o średnicy ok. 25 cm zaczynając od zewnątrz w kierunku środka tworząc spiralę (albo jeśli ktoś woli – ślimaka). W miejscu łączenia się rulonów ciasta układamy ciasno połówki śliwek. Pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Śliwki posypujemy 2 łyżeczkami cukru.
 
Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry