Logo strony
Słodka tarta z jagodami, borówkami i czerwoną porzeczką
 
Tarta z jagodami, borówkami i czerwoną porzeczką
 
Jagody powoli kończą się, więc macie ostatnią szansę w tym roku na zrobienie pysznej tarty z masą z serka mascarpone i świeżymi owocami: jagodami, borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto możecie zrobić wcześniej, następnie zamrozić i wyjąć je, gdy będziecie posiadać pozostałe potrzebne składniki. Możecie ewentualnie użyć innych owoców. Jednak bardzo zachęcam do spróbowania tej mieszanki. Słodkie jagódki świetnie równoważone są przez kwaśną czerwoną porzeczkę. Dodatkowo osiągamy rewelacyjny wizualny efekt.
 
Tarta z masą mascarpone i świeżymi owocami
 
słodka tarta z jagodami
 

Słodka tarta z jagodami, borówkami i czerwoną porzeczką  

 
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki pszennej typ 1850
100 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukru waniliowego
 
Masa:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny
 
Dodatkowo:
1 szkl. jagód
garść borówek
1/3 szkl. czerwonej porzeczki
 
W pierwszej kolejności przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem i esencją waniliową. Dodajemy zimne masło i dzielimy je dużym nożem na drobne kawałki. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
 
Schłodzone ciasto wyjmujemy i wykładamy na formę do tarty o średnicy 26 centymetrów. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu się go podczas pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową albo papierem do pieczenia i na wierzch wysypujemy równomiernie kulki ceramiczne, suszoną fasolę czy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zdejmujemy folię z kulkami i dalej pieczemy ciasto około 10 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
 
W tym czasie zabieramy się za zrobienie masy. Do miski wkładamy serek mascarpone, cukier puder i drobno startą skórkę z cytryny. Ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Wylewamy na ostygnięte ciasto i równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
 
Następnie myjemy i osuszamy owoce. Jagody, borówki i czerwoną porzeczkę wysypujemy na wierzch ciasta z masą i ponownie schładzamy przez minimum kilkanaście minut.
 
Radzę raczej nie liczyć na to, że ciasta zostanie coś na dzień następny ;)  
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry