http://www.greencookies.pl/ciasta-i-desery/ciasta/13-ca%C5%82oroczne-ciasto-z-owocami.html
Drukuj
Całoroczne ciasto z owocami
 
Całoroczne ciasto z owocami to przepis dość stary. Pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Zeszyt ten ma już pożółkłe kartki. Zdarzają się też plamy. Starannie pisane długopisem litery są momentami mocno wyblaknięte. A mimo to nadal jest często używany, gdyż jest skarbnicą wspaniałych przepisów.
 
Ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej, jest proste i szybkie w wykonaniu. Nie trzeba przy tym brudzić połowę naczyń znajdujących się w kuchni. Wystarczy wymieszać ze sobą podstawowe składniki i wyłożyć sezonowe owoce. Ja najczęściej robię to ciasto z truskawkami. Ale mogą to być również maliny, jabłka, śliwki. W zasadzie każdy świeży owoc doskonale sprawdzi się w tym cieście. Również rabarbar.
 
całoroczne ciasto z owocami
 
Całoroczne ciasto z truskawkami
 
Całoroczne ciasto z owocami i bazylią
 

Całoroczne ciasto z owocami

 
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce: truskawki, jabłka, śliwki, maliny
 
Na około 0,5 godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmuję jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu i odstawiam, aby przestygło. Przygotowuję owoce – myję i suszę. Jabłka obieram i kroję na kawałki. Jeśli są to na przykład truskawki czy maliny to pozostawiam je w całości. 
 
Do dużej miski wbijam białka. Ubijam na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodaję powoli cukier. Następnie dodaję żółtka. Ubijam na pulchną masę. 
 
Ciągle ubijając do masy dodaję stopniowo wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i masło. Gdy składniki się połączą, masę wylewam na dużą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu dość ciasno układam owoce. 
 
Ciasto już można wkładać do rozgrzanego piekarnika. Można również wierzch ciasta polać pozostawioną wcześniej częścią masy. Można również zrobić kruszonkę i posypać nią owoce. Ambitni mogą ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru i polać nią ciasto. 
 
Placek piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 – 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. 
 
Po upieczeniu ciasto studzę, kroję na kwadratowe kawałki, posypuję cukrem pudrem i podaję z listkami świeżej bazylii. 
   
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy