Logo strony
Bazylia
 
Bazylia to jedno z podstawowych ziół w mojej kuchni. Rewelacyjnie smakuje z pomidorami czy truskawkami. Najczęściej dodaję ją do pizzy, sosów pomidorowych, sałatek, past i dań z makaronem.
 
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie powinniście zrobić pesto z bazylii, do tego możecie dodać również suszone pomidory lub oliwki. Bazylia równie dobrze smakuje zmiksowana ze szpinakiem i orzechami włoskimi albo z jarmużem, orzechami nerkowca i serem feta. Bazylię można połączyć nawet z bobem. Na stronie znajdziecie jeszcze wiele innych przepisów z bazylią.
 
Przepis na pesto z bazylii.
 
 
Przepis na pesto ze szpinaku.
 
 
 

Najprościej jest kupić bazylię suszoną. Bez problemu znajdziecie ją chyba w każdym sklepie spożywczym. Można jej jednak użyć co najwyżej do przyprawienia sosów pod koniec gotowania. Nic nie zastąpi świeżo zerwanych listków. Bazylię możecie wysiać z nasionek albo kupić dużą, wyrośniętą roślinkę w supermarkecie lub na targu. To już zależy od Was na którą opcję się zdecydujecie. Jeśli jednak kupicie bazylię w małej doniczce i nie zamierzacie zużyć jej całej w ciągu kilku dni, pamiętajcie o jej przesadzeniu. Możecie do tego użyć zwykłej ziemi przeznaczonej do kwiatów uprawianych w domu. Najważniejsze, aby doniczka była wystarczająco duża i miała otwory odpływowe. Bazylia jest rośliną jednoroczną. Generalnie jest bardzo prosta w uprawie, nie ma zbyt dużych wymagań i rzadko choruje. Trzeba się trzymać jednak kilku zasad:

 

1. Po przycięciu pozostaw część liści

 
Liście bazylii możesz uszczykiwać lub obcinać ostrym nożykiem. Wybieraj największe liście. Część liści zostaw (około 0,3), nie obcinaj wszystkich, inaczej bazylia nie przeżyje. Postaraj się obcinać część liści regularnie. Jeśli roślina jest już wystarczająco wysoka, możesz pościnać wierzchołki, aby stymulować bazylię do rozkrzewiania się. W porze kwitnienia obcinaj również kwiaty. 
 

2. Nie narażaj bazylii na ostre słońce

 
Bazylia lubi słońce i powinna mieć do niego dostęp przez minimum 6 godzin dziennie. W cieniu wolniej rośnie i jest mniej aromatyczna. Jednak nie lubi ostrych promieni słonecznych. Jej liście tracą wówczas swój soczysty, zielony kolor, robią się blade i żółte. Parapet przy południowym oknie w letnie południe nie jest dla niej najlepszym miejscem. Jeśli doniczka z bazylią stoi na balkonie albo w ogrodzie, zadbaj o to, aby była osłonięta przed silnym wiatrem i dużym deszczem. 
 

3. Podlewaj, ale nie przelewaj

 
Bazylia lubi wilgotną glebę o neutralnym pH. Podlewaj ją regularnie, najlepiej rano. Postaraj się nie moczyć przy tym liści, lej wodę przy podstawie rośliny. Pamiętaj jednak, aby nie przedobrzyć. Bazylia nie lubi mieć zbyt mokro, może wówczas bardzo szybko zgnić. Doniczka powinna mieć otwory odpływowe.  
 

4. Bazylia lubi ciepło

 
Bazylia najlepiej rozwija się w temperaturze około 25°C. Bardzo źle znosi temperatury poniżej 5°C, nie toleruje mrozu. Jeśli noce zaczynają robić się chłodne, przynieś bazylię do domu albo najlepiej zetnij już wszystkie liście, spożyj je od razu albo przechowaj na później. Liście bazylii możesz ususzyć, zamrozić albo zalać oliwą. Całe liście bazylii kiepsko znoszą mrożenie, lepiej je wcześniej zmiksować z odrobiną wody.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2017 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry