Logo strony
Witamina B5 (kwas pantotenowy) – występowanie
 

Występowanie witaminy B5

Witamina B5, nazywana inaczej kwasem pantotenowym, należy do grupy witamin typu B rozpuszczalnych w wodzie. Jest obecna w wielu składnikach pokarmowych i stosunkowo rzadko wykrywa się u ludzi jej niedobór.
 
Witaminę B5 w największych ilościach znajdziemy w drożdżach, otrębach pszennych, pestkach słonecznika, jajkach, orzechach włoskich, chlebie pełnoziarnistym (oraz mące pełnoziarnistej), orzeszkach ziemnych oraz w brokułach. Należy jednak zwrócić uwagę iż witamina ta nie lubi obróbki termicznej, a zwłaszcza gotowania w wodzie. Niekorzystnie wpływa na nią również kwaśne środowisko. Ostrożnie zatem z dodawaniem do potraw proszku do pieczenia, octu albo sody.
 
występowanie witaminy b5 w produktach roślinnych
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry