Logo strony
Źródła wapnia w produktach roślinnych
 
Z czym kojarzy Ci się wapń? Bez zastanowienia myślisz pewnie: mleko oraz zdrowe kości i zęby. Zapewne pamiętasz jeszcze jak nauczycielka na lekcjach biologii zalecała pić dużo mleka, aby mieć zdrowe kości i zęby. Jednak być może właśnie w tym momencie przysnąłeś na lekcji albo byłeś na wagarach. Nic nie szkodzi Niewiele straciłeś, gdyż podobne informacje przekazywały później w telewizji kampanie społeczne i reklamy, a pewien slogan tam powtarzany na stałe wszedł do potocznego języka. Na pewno wiesz jaki.
 
Faktycznie mleko i produkty mleczne zawierają dość dużo wapnia. Jednak zważywszy na to, iż coraz więcej ludzi nie spożywa nabiału z różnych względów, chciałabym skupić się dziś na roślinnych źródłach wapnia. Nie będzie to długi, naukowy wywód, lecz krótka ściągawka.
 
Bezdyskusyjnie najwięcej wapnia zawiera sezam i mak. Przykładowo 100 g maku ma mniej więcej 150% dziennego zapotrzebowania człowieka na wapń. Sezam ma go niewiele mniej. Rewelacyjna wiadomość, prawda? Od razu pomyślałam sobie, że będę mogła bez wyrzutów sumienia często zajadać się ulubioną kutią albo pyszną chałwą z sezamu. W końcu trzeba dbać o zdrowe kości. Jednak jak to już zwykle bywa, jest i w tym przypadku druga strona medalu. Sezam i mak niestety są produktami bardzo kalorycznymi. Dlatego też spożywanie ich w dużych ilościach każdego dnia nie jest raczej zalecane. Można jednak ograniczyć się na przykład do 2 łyżek zmielonego w młynku do kawy maku czy sezamu i dodawać go na przykład do porannej owsianki, jaglanki czy koktajlu.
 
W jakich jeszcze produktach roślinnych jest wapń? Warto wymienić między innymi migdały, amarantus, jarmuż, soję i produkty sojowe, pistacje, suszone figi, białą fasolę i nasiona słonecznika. Generalnie zwróć uwagę, aby w Twojej diecie nie zabrakło zielonych warzyw, strączków, orzechów, zbóż i nasion.  
 
Aby dostarczony do organizmu wapń został jak najlepiej wykorzystany, potrzebna jest odpowiednia ilość magnezu, fosforu oraz witaminy D, A i C. Uważaj natomiast na kwas szczawiowy (obecny np. w szpinaku i botwince), kwas fitynowy, sól oraz dużą ilości kawy i herbaty.
 
Mam nadzieję, że te informacje przydadzą Ci się podczas komponowania zdrowych posiłków. 
 
źródła wapnia w produktach roślinnych
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2017 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry