Logo strony
Witamina B1 - występowanie
 

Witamina B1 - występowanie

 
Witamina B1, inaczej tiamina, należy go grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie i nie gromadzących się w większym stopniu w organizmie człowieka. Lepiej nie ryzykować niedoboru witaminy B1 w swoim organizmie, gdyż wtedy ponoć częściej będziemy padać ofiarą natrętnych komarów i innych owadów. 
 
Najwięcej witaminy B1 znajduje się w drożdżach, pestkach słonecznika, kiełkach pszenicy, grochu, orzechach pistacjowych, fasoli, orzechach laskowych, kaszy gryczanej, brązowym ryżu, groszku, mące pełnoziarnistej. Podsumowując witaminę B1, czyli tiaminę spotkamy głównie w pełnoziarnistych mąkach i w produktach z tych mąk, warzywach strączkowych, drożdżach, orzechach oraz pestkach. 
 
występowanie witaminy b1 w produktach roślinnych
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2017 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry