Logo strony
Co zamiast jajka? - szukamy zamienników
 

Co zamiast jajka? - szukamy zamienników

 
Z różnych powodów możesz chcieć nie używać jajek podczas gotowania czy pieczenia. Może jesteś uczulony, chcesz zostać weganinem albo musisz obniżyć poziom cholesterolu w swoim organizmie. Czasem zdarzyć się może również taka sytuacja, że podczas przygotowywania posiłku zwyczajnie zabrakło Ci jajek w domu i nie chcesz albo nie możesz iść po nie do sklepu. Warto wtedy pamiętać, iż na szczęście istnieje wiele różnych zamienników jajek. Prawdopodobnie większość z nich będziesz mieć w domu pod ręką. Niestety nie ma jednego, idealnego produktu, który niezawodnie sprawdzałby się w każdym daniu. Zatem skąd wiedzieć, co użyć zamiast jajka?
 
W pierwszej kolejności należy postawić sobie pytanie jaką rolę spełnia jajko w naszym przepisie. Jajko może mieć za zadanie nadać daniu puszystości (zwłaszcza w wypiekach np. w biszkopcie), może wiązać suche składniki (np. w ciastkach i babeczkach), nadawać dodatkową wilgotność albo jajko dodawane jest po prostu ze względu na jego walor smakowy. Dobieramy taki substytut, który będzie mógł spełnić taką samą rolę.
 
W niemal każdym przepisie można zastąpić jajka czymś innym. Jednak im ich mniej w wyjściowym przepisie, tym łatwiej to zrobić bez zauważalnej różnicy w smaku czy konsystencji dania. Najtrudniej jest w przypadku potraw, w których jajka odgrywają kluczową rolę, na przykład jajecznicy. Musimy wtedy dodać składnik, który będzie imitacją jajka, na przykład tofu. Tutaj różnica między daniami będzie bardziej wyczuwalna. Co wcale nie znaczy, że efekt końcowy będzie gorszy od oryginału. 
 
Kolejnym aspektem, który trzeba rozpatrzyć jest jak substytut jajka wpłynie na ogólny, końcowy smak potrawy. Musy owocowe, na przykład, będą doskonale pasowały do słodkich deserów. Mogą nadać im miłego, owocowego aromatu. Jednak nie sprawdzą się w potrawach ostrych, wytrawnych. Tutaj doskonale sprawdzi się natomiast siemię lniane.
 
fanny eggs - co zamiast jajek
 

Wśród substytutów 1 jajka możemy wymienić:

 
- puree z 1/2 dojrzałego banana – głównie nadaje wilgoci, najlepiej sprawdzi się przy słodkich wypiekach
- 1/4 szkl. musu jabłkowego – nadaje wilgoci, wiąże suche składniki, nie pomoże wypiekom wyrosnąć. Owoce jako zamienniki jajka nadają daniu gęstszej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie dodać ich za dużo. Jeśli chcesz otrzymać lżejszą strukturę wypieku i ciasto ma wyrosnąć to dodaj jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sodę. 
- 1/4 szkl. puree z suszonych moreli albo suszonych śliwek – uwaga, może istotnie wpłynąć na smak potrawy
- 1/4 szkl. zmielonego tofu (naturalne, nie przyprawione, najlepiej jedwabiste) – teksturą przypomina ugotowane na twardo jajko. Dobre do jajecznicy, omletu czy sałatki jajecznej. Można dodać do niego odrobiny kurkumy albo musztardy, aby nabrało żółty, jajeczny odcień. Trzeba je dobrze zmielić, aby nie było wyczuwalnych grudek. 
- 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody – razem tworzą kleistą, gęstą papkę, wiąże suche składniki, dodaje wilgoci. Jednak w niektórych daniach smak, kolor może zbyt przytłaczać.
- 1/4 szkl. puree z miąższu dyni – dobrze sprawdza się w wypiekach, ma dość specyficzny smak, dlatego też dobrze łączyć ją ze składnikami o równie wyrazistym smaku jak czekolada, cynamon, kakao albo ze składnikami z którymi dobrze się komponuje jak marchewki czy jabłka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżkami wody
- 1/4 szkl. jogurtu np. sojowego
- 1 łyżka proszku agaru rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody, wymieszany, ochłodzony i ponownie wymieszany
- 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej albo sojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu – nadadzą puszystość
 
Podczas lepienia warzywnych kotletów mamy dużą dowolność w doborze substytutu jajka, gdyż ma tu ono za zadanie głównie albo wręcz jedynie wiązać składniki. Możemy zastosować dowolny produkt z powyższej listy. Dodatkowo mamy do wyboru jeszcze masło orzechowe, przecier pomidorowy, puree z ugotowanych ziemniaków, z awokado czy namoczone w wodzie płatki owsiane albo bułkę tartą. Choć tą ostatnią osobiście nie polecam.
 
A Wy jakie macie doświadczenia związane z zastępowaniem jajek w przepisach? 
 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry