Kiełki rzodkiewki
Wy też patrzycie z niecierpliwością na termometr i czekacie na cieplejsze dni? Na dodatek pod względem żywności to chyba najgorszy okres. Kończą się zapasy zrobione na zimę albo zwyczajnie nam się już przejadły. Ludzie z niecierpliwością krążą między sklepowymi półkami w poszukiwaniu świeżych warzyw i owoców. Niestety jeszcze przez dłuższy czas nie znajdziemy tam pysznych, chrupiących, wiosennych plonów. A przynajmniej nie polskich. Obecnie kuszą nas tam tylko rośliny niewiadomego pochodzenia, zupełnie nieadekwatne do obecnej pory roku np. truskawki. Spożycie ich jest wysoce ryzykowne. W najlepszym przypadku wrażliwsze osoby nabawią się bólów brzucha.
Właśnie w ostatni weekend w sklepie spożywczym cały regał uginał się od truskawek. Były pięknie czerwone, duże i o regularnych kształtach. Były tak idealne, iż niemal, o zgrozo, jak sztuczne. Ludzie stłoczeni przy tym regale szybciutko wkładali je do swoich koszyków, jakby obawiali się iż może dla nich nie starczyć. Tylko czy te truskawki były równie smaczne jak pięknie wyglądały? Wątpliwe...
Mam dla Was inne rozwiązanie. Stwórzcie własną hodowlę kiełków. To nie jest trudne i nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu. Nie jest też drogie. Nie musicie od razu kupować kiełkownicy. Równie dobrze, jeśli nie lepiej, kiełki można wyhodować w słoikach. Nie zajmują tyle miejsca co kiełkownica oraz nie trzeba wydawać pieniędzy. Duży słoik po ogórkach na pewno w każdym domu się znajdzie.
Na początek proponujemy kiełki rzodkiewki. To są chyba najsmaczniejsze kiełki. Smak mają bardzo zbliżony do korzenia rzodkiewki. Są nawet odrobinę ostrzejsze. To idealny dodatek do kanapek, jajek, twarożków, sałatek itp.
O właściwościach odżywczych kiełków rzodkiewki można by się długo rozpisywać. Generalnie to bogactwo witamin. Zawierają dużą ilość witaminy C, jak również witaminy A, B1, B2, B3 i E. Dodatkowo są tam również żelazo, magnez, potas i wapń.

Nasiona przeznaczone na kiełki zalewamy wodą na około 5 godzin. Otwór słoika przykrywamy kawałkiem gazy i przewiązujemy sznurkiem albo tasiemką. Następnie odlewamy wodę. Słoik nie może stać bezpośrednio na słońcu. Dwa razy dziennie kiełki przelewamy wodą. Po 5 – 6 dniach możemy „zbierać plony”. :) Gotowe kiełki przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Ogólnie rzecz biorąc hodowla kiełków rzodkiewki jest bardzo prosta. Nasiona szybko kiełkują i są dość odporne na niedogodności. Po kilku dniach na ogonkach może pojawić się biały puszek. Nie trzeba się obawiać i rezygnować z dalszej hodowli. To nie jest pleśń, a jedynie boczne, malutkie korzonki.